Dzisiaj jest piątek, 17 maja 2024 r., 138 dzień roku
0
0
0
WIADOMOŚCI | SPORT | OGŁOSZENIA | BAZA FIRM | BLOGI | KULTURA | WIDEO | ZAKUPY | GALERIA ZDJĘĆ | PRZETARGI
Burger klasyczny
Dodał: admin, 16-10-2013 11:12, odsłon: 1434
www.maxymonium.com
www.maxymonium.com

Składniki:

Bułki:

  • 260g mąki,

  • 2 łyżki oleju,

  • niecałe 3/4 szkl. ciepłego mleka,

  • 1 i 1/2 łyżki cukru,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • czubata łyżeczka suchych drożdży

Sos:

  • 1 i 1/2 łyżki ketchupu,

  • 2 czubate łyżki majonezu,

  • 1 płaska łyżeczka musztardy,

  • 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,

  • 1 czubata łyżeczka rozdrobnionych kaparów,

  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,

  • szczypta chilli w proszku,

  • szczypta cukru,

  • szczypta soli oraz pieprzu,

  • odrobina startego czosnku,

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

Dodatkowo:

  • 300g mięsa wołowego mielonego

  • sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy dijon

  • pomidor pokrojony w plastry, cebula w plastrach, sałata/szpinak/rukola, plastry sera cheddar, opcjonalnie ogórek kwaszony, bekon itp.

  • domowe, smażone frytki

 

Wykonanie:

Bułki: W misce mieszamy mąkę, suche drożdże, cukier oraz sól. Dodajemy ciepłe mleko oraz olej i wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Będzie ciężko ale trzeba! :)

Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 2 duże, równe kawałki ciasta i formujemy kule. Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni i wyłączamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na który kładziemy mocno spłaszczone kule ciasta. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do ciepłego piekarnika na około godzinę aby bułeczki wyrosły. Po tym czasie bułki wystawiamy i nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i wstawiamy bułki, tym razem bez ściereczki, na około 15 minut. Pieczemy bez termoobiegu!

Sos: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki do przegryzienia.

Hamburgery: W misce mieszamy świeżo zmielone mięso ze szczyptą soli, sporą ilością pieprzu oraz musztardą. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie mięso dzielimy na dwie części, formujemy kule, które spłaszczamy i wygładzamy brzegi. Patelnię grillowa wykładamy lekko natłuszczonym pergaminem i wysmażamy kotlety dokładnie z dwóch stron. Po wysmażeniu na gorące burgery nakładamy po plastrze sera cheddar.

 

Burgery tworzymy następująco, zaczynając od spodu: dolna bułka, sałata/szpinak/rukola, kotlet z serem, cebula, pomidor, sos hamburgerowy, górna część bułki.



Skontaktuj się z autorem tekstu: admin
Facebook
Google
Wykop
Zgłoś
Wyślij
Drukuj
Komentowanie dozwolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników portalu.
ZOBACZ WIĘCEJ
WIĘCEJ +
Autor: Piotr Nowakowski
Wkrótce rozpocznie się modernizacja amfiteatru w czarnoleskim muzeum. Dzi...
Browar Maryensztadt to uznana marka na rynku browarów rzemieślniczych. Ta...
fot.pixabay
O tym, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest aktywność fizyczna niko...
fot. Urzad Gminy Policzna
W niedzielę, 24 marca, mieszkańcy gminy Policzna mieli okazję uczestniczyć w nie...
fot. Urząd Gminy Policzna
W Policznie powstaje  nowoczesne miejsce pełne atrakcji – jedyne taki...
fot .Urząd Gminy Policzna
19 marca w gminie Policzna odbyło się ważne wydarzenie mające znaczący wpływ na ...
fot. Urząd Gminy Policzna
W Policznie trwają intensywne prace budowlane przy pierwszym w regionie Centrum ...
fot. Urząd Gminy Policzna
Szkoła podstawowa w Policznie oraz budynek użyteczności publicznej w Wilczowoli ...
09 marca 2024 r. (sobota) o godz. 16:00 Ireneusz Domański - Dyrektor Muzeum Jana...
4 marca obchodzimy Światowy Dzień Otyłości. Ten problem dotyka nawet co trzecieg...
fot. Urzad Gminy Policzna
Rakietki w dłoń – pasjonujące zmagania na turnieju tenisa stołowego w Poli...
fot. Urząd Gminy Policzna
Mistrzowie strategii w gminie Policzna – za nami XX Gminny Turniej w Szach...
fot. Urząd Gminy Policzna
13 stycznia w hali sportowo-widowiskowej szkoły podstawowej w Tczowie odbył się ...
fot. Urząd Gminy Policzna
Samorząd gminy Policzna, dbając o komfort i bezpieczeństwo swoich najmłodszych m...
fot. Urząd Gminy Policzna
22 grudnia w Policznie odbyła się sesja Rady Gminy, która jednomyślnie za...
fot. Gmina Policzna
Prawdziwie świąteczna atmosfera w gminie Policzna – szkoły w Czarnolesie i...
fot. Gmina Policzna
Już teraz na placu budowy obok Urzędu Gminy w Policznie widać pierwsze efekty pr...
fot. Gmina Policzna
Jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Policznie otrzymała zaawansowaną kamerę ...
Zdjęcia: Arkadiusz Sulima burmistrz Zwolenia, Reprezentacja Polskich
W hali sportowej Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu już po ra...

Kronika
Zobacz więcej
KONTO UŻYTKOWNIKA
WIĘCEJ +

Login:

Hasło:



Gmina Policzna
Zobacz więcej
MCSW Elektrownia
Zobacz więcej
Ostatnie komentarze
Zobacz więcej
OGŁOSZENIA PREMIUM
WSZYSTKIE +
NA GÓRĘ STRONY +
Nasze serwisy:
Kategorie:
Informacje:
Reklama:
Gazeta Zwolen24 to niezależne medium elektroniczne w Zwoleniu - jako jedyni całodobowo informujemy o wydarzeniach w mieście i regionie. Dzięki rzetelności i szybkości w przekazywaniu informacji oraz przynależności do grupy medialnej każdego dnia odwiedza nas wiele tysięcy czytelników.

Kontakt z redakcją:
tel. 501-572-992 - od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 16:00 (poza godzinami pracy istnieje możliwość pozostawienia wiadomości SMS lub MMS)
e-mail: redakcja@zwolen24.pl

Kontakt z działem reklamy: reklama@arpass.pl lub 500-304-413
facebook