1, 2 i 3 kwietnia to daty, które każdy miłośnik dobrej kuchni już teraz powinien zapisać sobie w kalendarzu. W Zwoleniu pojawią się prawdziwi pasjonaci kulinariów, którzy przez trzy dni, w ramach drugiego Festiwalu Food Trucków będą karmić mieszkańców swoimi popisowymi daniami.
19, 20 i 21 czerwca to daty, które każdy miłośnik dobrej kuchni już teraz powinien zapisać sobie w kalendarzu. W Radomiu pojawią się prawdziwi pasjonaci kulinariów, którzy przez trzy dni, w ramach pierwszego w tym sezonie zlotu food trucków, będą karmić mieszkańców swoimi popisowymi daniami. Organizatorami wydarzenia są Futraki.
Browar Maryensztadt otwiera w piątek zupełnie unikalne miejsce na mapie Zwolenia - Pub przy Browarze. Pierwsze piwo stawia Maryensztadt. Będzie w czym wybierać, bo w ofercie browaru jest około 50 gatunków wyjątkowego piwa.
składniki:
2 filety ryby (mintaj, dorsz),
4 większe marchewki,
2 pietruszki,
1 średni seler,
1 por,
4 ziela angielskie,
3 liście laurowe,
1/2 szkl. wody,
1/3 szkl. oleju,
80g koncentratu pomidorowego,
2 płaskie łyżki cukru,
sól, pieprz,
sos worcester do smaku
mąka wymieszana z solą oraz pieprzem do obtoczenia ryby, olej do smażenia
Składniki:
około 800g ryby o zwartym białym mięsie,
otarta skórka z cytryny,
2-3 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru,
2-3 łyżki whisky (np. Ballantine's),
2 łyżki sosu sojowego,
1 płaska łyżeczka cukru,
2 łyżki oleju do smażenia,
1 posiekany por,
3/4 szkl. bulionu,
mąka kukurydziana do obtoczenia
Składniki:
1 kg mąki,
80g drożdży,
1/2l mleka,
1 jajo,
2 żółtka,
250g cukru,
szczypta soli,
120g roztopionego masła;
dodatkowo:
masa makowa,
2 białka,
szczypta soli,
1 rozmącone jajo
Składniki:
1 polędwica wieprzowa,
kilka plasterków wędzonego boczku,
ciasto francuskie,
1 posiekany ząbek czosnku,
100g pokruszonego sera pleśniowego,
świeży szpinak,
50g rozpuszczonego masła,
sól, pieprz,
2-3 łyżki oleju
Składniki:
Składniki (na porcję):
Składniki (4 szt):
1 plaster schabu,
4 śliwki suszone,
przyprawy: czosnek granulowany, słodka papryka mielona, cynamon, pieprz czarny mielony, sól, olej do smażenia
do podania: sos blue cheese