Dzisiaj jest piątek, 19 kwietnia 2024 r., 110 dzień roku
0
0
0
WIADOMOŚCI | SPORT | OGŁOSZENIA | BAZA FIRM | BLOGI | KULTURA | WIDEO | ZAKUPY | GALERIA ZDJĘĆ | PRZETARGI
Fot. archiwum Zwolen24

1, 2 i 3 kwietnia to daty, które każdy miłośnik dobrej kuchni już teraz powinien zapisać sobie w kalendarzu. W Zwoleniu pojawią się prawdziwi pasjonaci kulinariów, którzy przez trzy dni, w ramach drugiego Festiwalu Food Trucków będą karmić mieszkańców swoimi popisowymi daniami.

 

 



kategoria: Aktualności,Kulinaria, Top, odsłon: 2436
fot. Futraki

19, 20 i 21 czerwca to daty, które każdy miłośnik dobrej kuchni już teraz powinien zapisać sobie w kalendarzu. W Radomiu pojawią się prawdziwi pasjonaci kulinariów, którzy przez trzy dni, w ramach pierwszego w tym sezonie zlotu food trucków, będą karmić mieszkańców swoimi popisowymi daniami. Organizatorami wydarzenia są Futraki.



kategoria: Aktualności,Powiat, Z regionu, Kulinaria, lifestyle, odsłon: 5358
Browar Maryensztadt

Browar Maryensztadt otwiera w piątek zupełnie unikalne miejsce na mapie Zwolenia - Pub przy Browarze. Pierwsze piwo stawia Maryensztadt. Będzie w czym wybierać, bo w ofercie browaru jest około 50 gatunków wyjątkowego piwa. 



kategoria: Top,Aktualności, Powiat Zwoleń, Gmina Zwoleń, Kulinaria, odsłon: 7048

składniki:

  • 2 filety ryby (mintaj, dorsz),

  • 4 większe marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • 1 średni seler,

  • 1 por,

  • 4 ziela angielskie,

  • 3 liście laurowe,

  • 1/2 szkl. wody,

  • 1/3 szkl. oleju,

  • 80g koncentratu pomidorowego,

  • 2 płaskie łyżki cukru,

  • sól, pieprz,

  • sos worcester do smaku

  • mąka wymieszana z solą oraz pieprzem do obtoczenia ryby, olej do smażenia



kategoria: Kulinaria,odsłon: 1642

Składniki:

  • około 800g ryby o zwartym białym mięsie,

  • otarta skórka z cytryny,

  • 2-3 łyżki soku z cytryny,

  • 1/2 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru,

  • 2-3 łyżki whisky (np. Ballantine's),

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 1 płaska łyżeczka cukru,

  • 2 łyżki oleju do smażenia,

  • 1 posiekany por,

  • 3/4 szkl. bulionu,

  • mąka kukurydziana do obtoczenia



kategoria: Kulinaria,odsłon: 1690

Składniki:

  • 1 kg mąki,

  • 80g drożdży,

  • 1/2l mleka,

  • 1 jajo,

  • 2 żółtka,

  • 250g cukru,

  • szczypta soli,

  • 120g roztopionego masła;

dodatkowo:

  • masa makowa,

  • 2 białka,

  • szczypta soli,

  • 1 rozmącone jajo



kategoria: Kulinaria,odsłon: 1842

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa,

  • kilka plasterków wędzonego boczku,

  • ciasto francuskie,

  • 1 posiekany ząbek czosnku,

  • 100g pokruszonego sera pleśniowego,

  • świeży szpinak,

  • 50g rozpuszczonego masła,

  • sól, pieprz,

  • 2-3 łyżki oleju

 



kategoria: Kulinaria,odsłon: 1682

Składniki:

  • 4-6 solonych, wymoczonych filetów śledziowych
  • 5 łyżek musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • Szczypta soli, szczypta pieprzu
  • Czerwona cebula


kategoria: Kulinaria,odsłon: 1808

Składniki (na porcję):

  • 300g ziemniaków, 
  • 200ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 30%,
  • 1 posiekany ząbek czosnku, 
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie, 
  • szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu,
  • 2 plasterki surowego boczku,
  • 1 łyżeczka oleju, masło do wysmarowania formy


kategoria: Kulinaria,Aktualności, odsłon: 2922

Składniki (4 szt):

  • 1 plaster schabu,

  • 4 śliwki suszone,

  • przyprawy: czosnek granulowany, słodka papryka mielona, cynamon, pieprz czarny mielony, sól, olej do smażenia

  • do podania: sos blue cheese



kategoria: Kulinaria,odsłon: 1690
ZOBACZ WIĘCEJ
WIĘCEJ +
fot.pixabay
O tym, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest aktywność fizyczna niko...
fot. Urzad Gminy Policzna
W niedzielę, 24 marca, mieszkańcy gminy Policzna mieli okazję uczestniczyć w nie...
fot. Urząd Gminy Policzna
W Policznie powstaje  nowoczesne miejsce pełne atrakcji – jedyne taki...
fot .Urząd Gminy Policzna
19 marca w gminie Policzna odbyło się ważne wydarzenie mające znaczący wpływ na ...
fot. Urząd Gminy Policzna
W Policznie trwają intensywne prace budowlane przy pierwszym w regionie Centrum ...
fot. Urząd Gminy Policzna
Szkoła podstawowa w Policznie oraz budynek użyteczności publicznej w Wilczowoli ...
09 marca 2024 r. (sobota) o godz. 16:00 Ireneusz Domański - Dyrektor Muzeum Jana...
4 marca obchodzimy Światowy Dzień Otyłości. Ten problem dotyka nawet co trzecieg...
fot. Urzad Gminy Policzna
Rakietki w dłoń – pasjonujące zmagania na turnieju tenisa stołowego w Poli...
fot. Urząd Gminy Policzna
Mistrzowie strategii w gminie Policzna – za nami XX Gminny Turniej w Szach...
fot. Urząd Gminy Policzna
13 stycznia w hali sportowo-widowiskowej szkoły podstawowej w Tczowie odbył się ...
fot. Urząd Gminy Policzna
Samorząd gminy Policzna, dbając o komfort i bezpieczeństwo swoich najmłodszych m...
fot. Urząd Gminy Policzna
22 grudnia w Policznie odbyła się sesja Rady Gminy, która jednomyślnie za...
fot. Gmina Policzna
Prawdziwie świąteczna atmosfera w gminie Policzna – szkoły w Czarnolesie i...
fot. Gmina Policzna
Już teraz na placu budowy obok Urzędu Gminy w Policznie widać pierwsze efekty pr...
fot. Gmina Policzna
Jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Policznie otrzymała zaawansowaną kamerę ...
Zdjęcia: Arkadiusz Sulima burmistrz Zwolenia, Reprezentacja Polskich
W hali sportowej Zespołu Szkół Rolniczo-Technicznych w Zwoleniu już po ra...
fot.gov.pl
W związku z planowaną akcją szczepienia lisów, do użytkowników na ...
fot.pixabay
Zmiana czasu z letniego na zimowy to coroczny rytuał, w którym po raz kol...

Kronika
Zobacz więcej
KONTO UŻYTKOWNIKA
WIĘCEJ +

Login:

Hasło:



Gmina Policzna
Zobacz więcej
MCSW Elektrownia
Zobacz więcej
Ostatnie komentarze
Zobacz więcej
OGŁOSZENIA PREMIUM
WSZYSTKIE +
NA GÓRĘ STRONY +
Nasze serwisy:
Kategorie:
Informacje:
Reklama:
Gazeta Zwolen24 to niezależne medium elektroniczne w Zwoleniu - jako jedyni całodobowo informujemy o wydarzeniach w mieście i regionie. Dzięki rzetelności i szybkości w przekazywaniu informacji oraz przynależności do grupy medialnej każdego dnia odwiedza nas wiele tysięcy czytelników.

Kontakt z redakcją:
tel. 501-572-992 - od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 16:00 (poza godzinami pracy istnieje możliwość pozostawienia wiadomości SMS lub MMS)
e-mail: redakcja@zwolen24.pl

Kontakt z działem reklamy: reklama@arpass.pl lub 500-304-413
facebook